Over het bestellen van archiefmateriaal

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beheert meer dan 70% van het Nederlandse audiovisuele erfgoed. De collectie omvat meer dan 1.000.000 uur radio, televisie, film en muziek en groeit nog iedere dag. We hebben daarmee één van de grootste audiovisuele archieven van Europa.

Rechten

De prijs voor een kopie van archiefmateriaal wordt mede bepaald door de rechten die bij iedere uitzending moeten worden betaald. Er is veel werk gestopt in het maken van de programma's, dus de makers verdienen hun aandeel. Uiteraard ligt een groot deel van de rechten bij de omroep die het programma heeft uitgezonden. Naburige rechten zijn een aantal rechten die naast het auteursrecht staan, en die een uitvoerend kunstenaar of producent het recht geven te beslissen over opname, vermenigvuldiging, en uitzending van een uitvoering en daar een redelijke vergoeding voor te ontvangen. 

Er zijn een aantal organisaties die rechten beheren en dus aanspraak maken op een deel van de verkoopprijs. De volgende organisaties kunnen we daarbij onderscheiden:

NormaStichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs, kortweg NORMA, is een incasso- en verdeelorganisatie voor uitvoerende kunstenaars. NORMA behartigt de belangen van musici, acteurs en andere performers op het gebied van naburige rechten. Daarnaast is NORMA actief om wetgeving op het gebied van naburige rechten te verbeteren.

Buma Stemra Logo kleinBuma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en –uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen.

CedarCEDAR is een gespecialiseerd administratiekantoor voor auteursrechtenorganisaties. Ze maken zich sterk voor het belang van de Auteurswet en aanverwante rechtsgebieden. Cedar voert op naam van zijn klanten, zeven auterusrechtelijke organisaties, de volledige administratie.

Lira Logo kleinDe Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA) is de auteursrechtenorganisatie voor makers en gebruikers van literaire, literair-dramatische en muziekdramatische werken. LIRA is voor zowel auteurs als gebruikers van literaire werken het centrale orgaan voor collectieve afspraken voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken.

NVPI Logo kleinDe Nederlandse Vereniging van producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) is de branchevereniging van de entertainmentindustrie en vertegenwoordigt het merendeel van de Nederlandse platenmaatschappijen, videodistributeurs en game-softwaredistributeurs.